علی سردار افخمی (۱۳۰۸، تهران) معمار پیشرو ایرانی است. از آثار مهم او، تئاتر شهر و ساختمان جدید مجلس شورای اسلامی است که در سال ۱۳۵۵ طراحی و پس از انقلاب اسلامی ایران در سالهای ۱۳۷۶–۱۳۸۰ اجرا شد.
وی در سال ۱۳۰۸ در تهران به دنیا آمد. در سال ۱۳۲۳، زمانی که شاگرد دوره متوسطه بود برای ادامه تحصیلات راهی فرانسه شد و پس از ورود به رشته معماری در مدرسه هنرهای زیبای پاریس «بوزار» شاگرد اول شد. سردار افخمی پس از أخذ مدرک دکتری معماری از دانشکده هنرهای زیبای پاریس در سال ۱۳۴۲ به ایران بازگشت و در دانشگاه تهران به تدریس مشغول شد تا اینکه به دلیل اختلاف با هوشنگ سیحون (ریاست وقت دانشکده معماری) کار تدریس را رها کرد و منحصراً به کار معماری در دفتر خود در تهران «شرکت مهندسان مشاور سردارافخمی» پرداخت.
علی سردار افخمی کمی قبل از انقلاب به دلیل مسائل خانوادگی ایران را مجدداً به مقصد فرانسه ترک نمود ولی پس از خروج از ایران همانند بسیاری از معماران قبل از انقلاب به دلیل جنگ تحمیلی و تحریم اقتصادی غرب علیه حکومت جدید به ایران بازنگشت و درخواست وزارت مسکن و شهرسازی در دهه هفتاد برای اجرای ساختمان جدید مجلس که توسط خود علی سردار افخمی در پیش از انقلاب طراحی شده بود را نیز رد کرد. وی از آن زمان ساکن پاریس میباشد.
برای خواندن مطالب مربوط به معماری ایرانی لینک روبرو را کلیک کنید: اصول معماری ایرانی
آثار معماری علی سردار افخمی
- تئاتر شهر (کارفرما: دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی)
- ساختمان جدید مجلس شورای ملی (در سال ۱۳۵۵ طراحی و در سالهای ۱۳۷۶–۱۳۸۰ اجرا شد)
- خانه کودکان بیسرپرست تهران
- ساختمان شیروانی پارک نیاوران
- هتل ماریوت تهران
- هتل اسنوبِرد ایروان
- ساختمان تالارها دانشگاه صنعتی اصفهان
1- تئاتر شهر
تئاتر شهر بزرگترین مجموعه نمایش تئاتر ایران از اثار علی سردار افخمی است که در دوران پادشاهی محمدرضا شاه پهلوی و به ابتکار و ریاست شهبانو فرح پهلوی در تهران ساخته شد.
2-ساختمان جدید مجلس شورای ملی
ساختمان مجلس شورای اسلامی از آثار علی سردار افخمی در نزدیکی میدان بهارستان تهران قرار دارد و محل برگزاری نشستهای مجلس شورای اسلامی است. بدنه این ساختمان به شکل هرم با قاعدهٔ مثلث و از جنس سنگ است و از سال ۱۳۸۳ تاکنون مورد استفاده قرار میگیرد. نخستین جلسه علنی که در این ساختمان برگزار شد، نخستین جلسه دوره هفتم مجلس شورای اسلامی بود که این ساختمان را جایگزین ساختمان قدیمی کرد. این ساختمان که شامل صحن علنی، راهروها، اتاق اینترنت، اتاق ترجمه همزمان و بخشهای مختلف الکترونیکی است، در مجموع ۲۵٬۰۰۰ متر مربع وسعت دارد.
برای خواندن مطالب مربوط به معماري ايراني لینک روبرو را کلیک کنید: المان های معماری ایرانی ، تاریخ معماری ایران