طراحی داخلی بیوفیلیک

طراحی بیوفیلیک یک سبک جدید و مدرن در طراحی داخلی است که بر ارتباط انسان با طبیعت تمرکز دارد. این رویکرد بر این اصل تکیه می‌کند که انسان‌ها با طبیعت و اجزای آن ارتباط عمیقی دارند و از حضور عناصر طبیعی در محیط زنگی خود لذت می‌برند.

در طراحی داخلی بوفیلیک ، از عناصری مانند نور طبیعی، مناظر طبیعی، گیاهان، سنگ و چوب استفاده می‌شود تا محیط زندگی یا محل کار برای افراد طبیعی‌تر جلوه کند. این سبک دیزاین داخلی به منظور ایجاد یک محیط آرامش‌بخش و متعادل برای افراد استفاده می‌شود ،حتی در بسیاری از بیمارستان ها و مراکز درمانی، فضایی را به کاشت گل و درختچه های تزئینی و حتی حوضچه و آبنماهای طبیعی اختصاص می دهند ؛تا روح طبیعت دوست انسان ها، باعث کاهش استرس و اضطراب ناشی از حضور در بیمارستان شود .

بیوفیلیا: عشق ذاتی انسان به طبیعت

عشق ذاتی انسان به طبیعت

بیوفیلی یعنی انسان تمایل ذاتی به دنبال ارتباط با طبیعت را دارد. این اصطلاح در یونان باستان “عشق به موجودات زنده” ترجمه می شود و توسط روانکاو آمریکایی اریش فروم در آلمان متولد شد و در کتاب آناتومی ویرانگری انسان (1973) ، که بیوفیلی را چنین توصیف کرد “عشق پرشور به زندگی و همه آنچه زنده است”. بعدها این اصطلاح توسط زیست شناس آمریكایی ادوارد او. ویلسون به كار رفت ، كه پیشنهاد كرد تمایل انسانها به تمركز و وابستگی به طبیعت و سایر اشكال زندگی ، تا حدی مبنای ژنتیكی دارد.
ویلسون همچنین اخلاق  محافظت از طبیعت توسط انسان را براساس چند بعد از رابطه ذاتی انسان با طبیعت ارائه داد.  وی محافظت محیط زیست  را بر مفاهیم مختلفی از جمله وابستگی عملی انسان به طبیعت استوار می دانست رضایت حاصل از تعامل مستقیم با طبیعت ؛ جذابیت فیزیکی طبیعت ، که در نقش آن به عنوان منبع الهام و عاملی برای صلح مشهود است و دلبستگی انسان به طبیعت در قالب پیوندهای عاطفی با مناظر و فضاها. اصل اساسی بیوفیلی است که همان ارتباط انسان با طبیعت و در نتیجه بهبود رفاه است.

ویژگی های طراحی بیوفیلیک

اولویت بخشی به طبیعت واقعی در طراحی بیوفیلیک
  • سلامت جسمی و روانی افراد و بالا بردن سطح انرژی محیط
  • ارتباط با عناصر سبز در محیط زندگی و تصفیه هوای محیط
  • روابط قوی با حضور نور طبیعی
  • اکسیژن رسانی زیاد به اطراف
  • ارتباط بصری باعث کاهش استرس و افزایش حوصله
  • اولویت بخشی به طبیعت واقعی بر طبیعت شبیه سازی
  • پایین آوردن هزینه های کلی دکوراسیون
  • بالا رفتن راندمان کاری پرسنل و اعضای خانواده
  • پایین آوردن استرس و فشار زندگی صنعتی

مزایا و معایب طراحی داخلی بیوفیلیک

مزایا و معایب طراحی بیوفیلیک

مزایا

بهبود سلامت و رفاه

حضور عناصر طبیعی مانند نور طبیعی، گیاهان و آب در محل کار یا محیط زندگی می‌تواند بهبود سلامت و رفاه افراد را تحت تأثیر قرار دهد. این عناصر می‌توانند استرس و اضطراب را کاهش دهند، سطح انرژی را افزایش دهند و حالت روحی کارمندان را بهبود بخشند.

افزایش تمرکز و عملکرد

وجود عناصر طبیعی در محیط زندگی تمرکز و عملکرد افراد را بهبود می‌بخشند. نور طبیعی و گیاهان می‌توانند انرژی مثبت و آرامش را به فضا تزریق و به بهبود تمرکز و توجه به وظایف کمک کنند.

افزایش خلاقیت

حضور عناصر طبیعی می‌تواند خلاقیت و تفکر خلاق را در افراد تحریک کند. این عناصر می‌توانند الهام بخش باشند و به کارمندان کمک کنند تا ایده‌های جدید و نوآورانه را در ذهن خود پرورش بدهند.

بهبود کیفیت هوای داخلی

استفاده از گیاهان در فضاهای داخلی کیفیت هوای داخلی را بهبود می‌بخشد. گیاهان اکسیژن تولید می‌کنند و آلاینده‌های هوا را جذب می‌کنند، که این امر منجر به بهبود کیفیت و کاهش آلودگی هوا می‌شود.

صرفه‌جویی در مصرف انرژی

استفاده از نور طبیعی به جای نور مصنوعی و استفاده از گیاهان برای سایه‌بانی به صرفه‌جویی در مصرف انرژی منجر می‌شود. این مسئله هزینه‌های جاری دفتر کار و محیط اداری را کاهش می‌دهد و از به کندشدن روند گرمایش جهانی کمک می‌کند.

روابط اجتماعی مؤثر

طراحی بیوفیلیک فضایی را ایجاد می‌کند تا ارتباط اجتماعی و تعامل بین افراد تقویت شود. این سبک طراحی داخلی فضاهایی برای استراحت و تفریح فراهم می‌کند تا افراد را به هم نزدیکتر کند و اتباطات اجتماعی را بهبود ببخشد. طراحی زیست گرا با ایجاد یک محیط اداری طبیعی‌تر و متعادل، راندمان را افزایش می‌دهد و یک محل کار پویا و فعال را به وجود می‌آورد. با ایجاد تجربیات چند حسی ، می توان فضای داخلی را  به نحوی طراحی کرد که در سنین و جوامع مختلف طنین انداز است. این اتاق ها و فضاها ما را به عنوان راهی اثبات شده برای الهام بخشیدن ، افزایش بهره وری و ایجاد رفاه بیشتر ، به طبیعت متصل می کنند. فراتر از این مزایا ، با کاهش استرس و افزایش خلاقیت ، بهبودی را نیز تسریع می کنند در شهرهای  با رشد فزاینده  و شهرنشینی ، بیوفیلی طرفدار رویکردی انسانی تر برای طراحی است ونتیجه آن  طراحی فضای داخلی بیوفیلک است که نحوه زندگی ، کار و یادگیری ما را همراه با طبیعت رقم میزند.

معایب

هزینه بالا

استفاده از عناصر طبیعی مانند گیاهان، آب و سنگ در طراحی زیست گرا ممکن است هزینه‌بر باشد. همچنین نگهداری و مراقبت از گیاهان و عناصر طبیعی نیاز به هزینه و زمان بیشتری دارد.

نیاز به فضای بیشتر

گیاهان و عناصر طبیعی در طراحی داخلی زیست گرا نیاز به فضای بیشتری دارند. این موضوع ممکن است برای دکوراسیون داخلی فضاهای کوچک و محدود مشکل ساز شود.

نگهداری و مراقبت

گیاهان و عناصر طبیعی دیگر نیاز به نگهداری و مراقبت دارند. این مراقبت شامل آبیاری، تنظیم نور و مقابله با بیماری‌ها و آفات است. همین مسئله زمان و توجه بیشتری را می‌طلبد؛ همان زمانی که می‌تواند صرف انجام یک وظیفه مشخص در ساعات کاری شود.

محدودیت‌های فنی

استفاده از عناصر طبیعی ممکن است محدودیت‌های فنی را در طراحی داخلی ایجاد کند. به‌عنوان مثال نور طبیعی ممکن است نیاز به طراحی و دیزاین خاصی داشته باشد تا به درستی و به شکل بهینه در فضا پخش شود.

حساسیت به شرایط محیطی

گیاهان و آب حساسیت بیشتری نسبت به شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و نور دارند. به این ترتیب شما نیاز به کنترل و تنظیم دقیق‌تری خواهید داشت. با تمام این تفاسیر، برنامه‌ریزی و طراحی مناسب، معایب طراحی داخلی بیوفیلیک را کاهش می‌دهد و مزایای آن را برجسته می‌کند.

جمع بندی

استفاده از المان های طبیعی در طراحی بیوفیلیک

قرار نیست دست به دکوراسیون کلی فضا بزنید و همه چیز را تغییر دهید . گاهی کافی است با اضافه کردن یک آیتم طبیعی و ۲ ،۳ گلدان سرسبز  روح تازه به آشپزخانه ، دفتر کار و حتی مطب خود ببخشید .

بر طبق قوانین فنگ شویی ، استفاده از المان های طبیعی نظیر چوب طبیعی ، آتش روشن ( شمع نیز می تواند مصداق این فاکتور باشد )،گیاهان سر سبز و … دارای انرژی و نیروی فوق العاده بالا بوده و تا حد زیادی کاهش دهنده اضطراب و استرس های زندگی شهری می باشند .

اضافه کردن طراحی بیوفیلیک و هر کدام از این آیتم ها در اتاق کودکان نیز ، باعث افزایش خلاقیت و بالارفتن سطح یادگیری آن ها می شود .در میان زندگی شهرنشینی و هیاهوی آن استفاده از لطافت گیاهان به عنوان یک تونیک برای کاهش استرس و خستگی ما لازم و ضروری می باشد.