طراحی قطار تندرو حرمین در عربستان توسط نورمن فاستر
خدماتی-ایستگاه قطار
مکان: عربستان
معمار: نورمن فاستر
زمان:2009-2019
مساحت 320،000 متر مربع
ظرفیت سالانه 50 میلیون مسافر
کارفرما: سازمان راه آهن عربستان سعودی
معمار همکار: بورو هاپولد
نقشه بردار: دیوید لنگدون
معمار منظر : کاپیتا لاوجوی
مهندس نورپرداز :جیسون بروژ
طراحی قطار تندرو ، 450 کیلومتر ریل تندرو میان راه آهن شهرهای مهم مکه ، مدینه ، جده و KAEC را به هم پیوند می زند. چهار ایستگاه در طول مسیر – که به عنوان دروازه هر شهر تصور می شود – از الهام از معماری های باستانی معماری منطقه الهام گرفته و ضمن ایجاد یک ستون فقرات زیرساختی جدید برای حمل و نقل پایدار در عربستان سعودی ، عقب نشینی سایه ای از خورشید ایجاد می کنند.(طراحی قطار تندرو )
برای مطالعه ی طراحی خانه وارد لینک مقابل شوید : عناصر خانه مسکونی – حوزه ها و عرصه های خانه |
ایستگاه ها با استفاده از یک روش مدولار ساخته شده اند ، با عناصر طراحی که برای همه ایستگاه های موجود در طول مسیر مشترک است. ستون ها و قوس های فولادی از درختان سازه ای مستقل شکل می گیرند که در یک شبکه مربع تکرار می شوند و به منظور اتصال یک سقف طاق انعطاف پذیر ، با الهام از ستون های موجود در بسیاری از ساختمان های سنتی منطقه ، به یکدیگر متصل می شوند. طاق ها در هر ایستگاه از رنگ متفاوتی برخوردار هستند و به هویت شهرهای مختلف پاسخ می دهند.(طراحی قطار تندرو)
برای مطالعه ی طراحی نمای آپارتمان وارد لینک مقابل شوید: انواع مصالح نمای آپارتمان – اصول طراحی نمای آپارتمان |
این ایستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که حداکثر تا 20،000 مسافر در ساعت در اوج خود خدمت کنند. بنابراین ، چیدمان فضاها از مسیر حرکت پیروی می کند و به مسافران کمک می کند تا بطور مستقیم با ایستگاه ها حرکت کنند ، با کمی تغییر در سطح و فضاهای داخلی از گرمای کویر آرامش می بخشند. سقف و دیوارهای طاقی حاوی دهانه های کوچک است که پرتوهای نور روز را به سمت سطح محوطه می کشاند ، با دقت کنترل تابش شدید خورشید و ایجاد محیطی آرام ، جوی و پر نور. لوسترهای کروی ، که بین قوسها معلق است ، نورپردازی متمرکز را فراهم می کند ، واسطه ای بین مقیاس سقف و سطح محوطه و برجسته کردن ریتم سازه.(طراحی قطار تندرو )
برای مطالعه ی طراحی پلان خانه وارد لینک مقابل شوید: اصول طراحی پلان خانه – طراحی پلان خانه
یکی از چالش های اساسی این پروژه این بود که طراحی و ساخت ایستگاه ها کاملاً مستقل از کارهای عمرانی و نصب مسیر انجام شده است. بنابراین ، ایستگاه ها طراحی شده اند و گردش کار نیز برنامه ریزی شده است تا کار های عمرانی به صورت موازی ادامه یابد.
علاوه بر انعطاف پذیری عملیاتی و ساختاری ، ایستگاه ها اتصالات یکپارچه ای با دیگر شبکه های حمل و نقل داخلی جمعی ، به ویژه با مترو جده – که توسط فوستر و همکاران طراحی شده – دارد و همچنین پیشرفتهای اطراف ایستگاه ها را نیز ارائه می دهند.
استحکام موضوع مهمی است که در طول پروژه اجرا می شود. ساختمان های ایستگاه بر اساس اصول کاهش درجه حرارت احساس می شود – از خارج از ایستگاه تا سکو ، دمای محیط به تدریج پایین می آید بدون اینکه نیاز به خنک کننده مکانیکی در کل باشد. در داخل ایستگاه ، درجه حرارت در دمای 28 درجه سانتیگراد حفظ می شود و سیستم عامل ها دارای فن های بزرگ و دستگاه های مه آلود هستند که به خنک نگه داشتن منطقه کمک می کنند. نما های لعابدار نیز به کاهش دمای داخلی کمک می کنند ، در حالی که امکان ایجاد جلوه های بیرون از ایستگاه را فراهم می کند.(طراحی قطار تندرو )
ایستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که نیاز روزافزون مسافر را در خود جای دهد ، از ابتدا 60 میلیون تا 135 میلیون مسافر در سال پیش بینی شده است. با حرکت قطارها با حداکثر سرعت 300 کیلومتر در ساعت ، زمان سفر بین مکه و مدینه فقط 2 ساعت 20 دقیقه کاهش می یابد. (طراحی قطار تندرو )