کاروانسرای شاه عباسی قوشه (سمنان)


کاروانسرای شاه عباسی قوشه در روستای قوشه از توابع دهستان تویه دروار بخش امیرآباد در ۳۸ کیلومتری جنوب غربی دامغان در مسیر جاده دامغان- سمنان قرار دارد. این کاروانسرا از بناهای مهم جاده قدیم ری به خراسان است که در دوره صفویه ساخته شده است.

برای خواندن مطالب مربوط به معماری ایرانی لینک روبرو را کلیک کنید: سبک معماری ایرانی


سبک معماری کاروانسرای شاه عباسی قوشه

سبک معماری آن چهار ایوانی است و از خارج به شکل مربع و از داخل به صورت هشت ضلعی می‌باشد. در مقابل کاروانسرا نیز آب انباری برای تأمین آب مورد نیاز مسافران ساخته شده است. در حال حاضر کاروانسرای قوشه به صورت ساختمانی متروک در کنار جاده شوسه سمنان به دامغان به چشم می‌خورد.


ورودی کاروانسرا ایوانی است دو طبقه که که طبقه اول آن دارای چفدی کلیل و در امتداد چفدی جناغی که متصل به مفصل هشتی می شود و نوعی ورودی را قابل کنترل می کند . طبقه دوم آن نیز دارای 5 دهانه دیده بانی با قوس نیم پرهون است که جایگاه نگهبانی و حفاظت از بنا و مسافرین بوده است  . پس از ورود به حیاط مرکزی همانند تمام کاروانسراها شاهد حوض میانی هستیم .

برای خواندن مطالب مربوط به معماري ايراني لینک روبرو را کلیک کنید: هنر و معماری ایران ، سبکهای معماری ایرانی


در معماری کاروانسراها مکان حضور انسان و حیوان مجزا بوده و به نوعی اصطبل گرداگرد اتاق مسافران بوده است  این کار دو حسن دارد . اولی استحکام امنیتی و دوم اینکه گرمای اصطبل در زمستان کارساز بوده و از طرفی از ورود بوی بد و حیوانات موذی به داخل جلوگیری می کرده است .


تعداد اتاق کاروانسرای شاه عباسی قوشه

این بنا دارای 17 اتاق برای حضور مسافران بوده و همانند بناهای هم عصر خود دارای سقفی گنبدی و پوشش آستانه جناغی بوده .

بنای کاروانسرا توسط خشت و آجر بنا شده و با پوشش کاهگل اندود شده است.


منبع تصاویر : محمد رسولیان