در سرتاسر جهان، BIM (مدل سازی اطلاعات ساختمان) فرآیندی حیاتی و حتی اجباری است تا اطمینان حاصل شود که برنامه ریزی، طراحی و ساخت ساختمان ها بسیار کارآمد و مشارکتی است. در ادامه بخوانید تا بفهمید BIM چیست، چگونه از BIM استفاده می شود و سطوح BIM به چه معناست.

مدل BIM پل راندسلوا، طولانی ترین پل جهان که فقط با مدل های BIM ساخته شده است – بدون نقشه.

BIM چیست؟

BIM مخفف Building Information Modeling یا Building Information Management است. این یک فرآیند بسیار مشارکتی است که به معماران، مهندسان، توسعه دهندگان املاک، پیمانکاران، سازندگان و سایر متخصصان ساخت و ساز اجازه می دهد تا یک سازه یا ساختمان را در یک مدل سه بعدی برنامه ریزی، طراحی و بسازند.

استفاده از مدل سطح 3 BIM برای تشخیص برخورد دیجیتال – یکی از موارد استفاده اولیه برای BIM.

همچنین می‌تواند به عملیات و مدیریت ساختمان‌ها با استفاده از داده‌هایی که صاحبان ساختمان یا سازه به آن دسترسی دارند (از این رو مدیریت اطلاعات ساختمان) را شامل شود. این داده‌ها به دولت‌ها، شهرداری‌ها و مدیران املاک اجازه می‌دهد تا بر اساس اطلاعات به دست آمده از مدل تصمیمات آگاهانه بگیرند، حتی پس از ساخت ساختمان.

از Blueprints گرفته تا CAD و BIM

در گذشته از نقشه ها و نقشه ها برای بیان اطلاعات مربوط به یک پلان ساختمانی خاص استفاده می شد. این رویکرد دوبعدی تجسم ابعاد و الزامات را بسیار دشوار کرد. بعد CAD (طراحی به کمک رایانه) آمد که به طراحان کمک کرد تا مزایای طرح ها را در یک محیط دیجیتال ببینند. بعداً، CAD تبدیل به سه بعدی شد که جلوه های بصری واقعی تری را به نقشه ها آورد. اکنون، BIM (مدلسازی اطلاعات ساختمان) استاندارد است – اما بسیار بیشتر از یک مدل سه بعدی است.

BIM Objects

اجزایی که یک مدل BIM را می‌سازند، هوشمند هستند، هندسه دارند و داده‌ها را ذخیره می‌کنند. اگر هر عنصری تغییر کند، نرم افزار BIM مدل را به روز می کند تا آن تغییر را منعکس کند. این به مدل اجازه می دهد تا در طول کل فرآیند سازگار و هماهنگ باقی بماند تا مهندسان سازه، معماران، مهندسان MEP، طراحان، مدیران پروژه و پیمانکاران بتوانند در محیطی با مشارکت بیشتر کار کنند.

“I” در BIM

BIM، به عنوان یک کل، به فرآیند همه طرف‌های درگیر در ساخت و مدیریت چرخه عمر دارایی‌های ساخته شده، کار مشترک و به اشتراک گذاشتن داده‌ها اشاره دارد. با این حال، قدرت واقعی BIM در “I” (اطلاعات Information) زندگی می کند. تمام اطلاعات جمع‌آوری‌شده – از مفهوم تا تکمیل – نه تنها ذخیره می‌شوند، بلکه قابل اجرا هستند.

تفاوت طراحی مفهومی و ساختنی در مدل های BIM

داده ها را می توان برای بهبود دقت، بیان هدف طراحی از دفتر به میدان، بهبود انتقال دانش از ذینفع به ذینفع، کاهش دستورات تغییر و مشکلات هماهنگی میدانی، و ارائه بینشی به ساختمان های موجود برای پروژه های نوسازی بعدا استفاده کرد.

اطلاعات BIM چگونه به اشتراک گذاشته می شود؟

این اطلاعات در یک مدل BIM از طریق یک فضای آنلاین قابل دسترسی متقابل معروف به محیط داده مشترک (CDE) به اشتراک گذاشته می شود و داده های جمع آوری شده به عنوان “مدل اطلاعاتی” نامیده می شود. مدل های اطلاعاتی را می توان در تمام مراحل زندگی یک ساختمان استفاده کرد. از آغاز تا بهره برداری – و حتی نوسازی و نوسازی.

اکنون که میدانیم BIM چیست و چگونه می توان از آن استفاده کرد، بیایید به معرفی سطوح BIM بپردازیم.

سطوح BIM چیست؟

سطوح مختلف BIM را می توان برای انواع مختلف پروژه ها به دست آورد. هر سطح مجموعه‌ای از معیارها را نشان می‌دهد که سطح خاصی از “بلوغ” را نشان می‌دهد. سطوح BIM با 0 شروع می‌شود و به BIM 4 بعدی، 5 بعدی و حتی 6 بعدی می‌رود. هدف این سطوح سنجش میزان مؤثر یا میزان اطلاعاتی است که در کل فرآیند به اشتراک گذاشته و مدیریت می شود.

بنابراین، هر سطح شامل چه چیزی است، و چگونه می توانید تشخیص دهید که در کدام سطح کار می کنید؟ در زیر توضیحات مختصری از سه سطح اول و توضیحی در مورد اینکه چه معیارهایی در هر مرحله شامل می شود، آورده شده است.

سطح 0 BIM: طراحی های مبتنی بر کاغذ + فاز صفر

سطح 0 BIM به عدم فعالیت مشترک اشاره دارد. اگر از CADدوبعدی  استفاده می کنید و با نقاشی ها و یا چاپ های دیجیتال کار می کنید، می توانید با خیال راحت بگویید که در سطح 0 هستید. امروزه، بیشتر صنعت بالاتر از این سطح کار می کند، اگرچه هر حرفه ای در صنعت BIM کافی ندارد. آموزش و برخی پروژه ها استفاده از BIM را در مشخصات قرارداد نمی گنجانند.

سطح 1 BIM: نقشه های ساخت و ساز 2 بعدی + برخی از مدل سازی های سه بعدی

استفاده از  CADسه بعدی برای کارهای مفهومی، اما دوبعدی برای تهیه پیش نویس اطلاعات تولید و سایر اسناد، احتمالاً به این معنی است که شما در سطح 1 BIM کار می کنید. در این سطح، استانداردهای CAD بر اساس استاندارد BS 1192:2007 مدیریت می شوند و اشتراک الکترونیکی داده ها از یک محیط داده مشترک (CDE) معمولاً توسط پیمانکار مدیریت می شود. بسیاری از شرکت ها در سطح 1 BIM هستند که شامل همکاری زیادی نمی شود و هر ذینفع داده های خود را منتشر و مدیریت می کند.

سطح 2 BIM: تیم ها در مدل های سه بعدی خود کار می کنند

سطح 2 BIM شروع به اضافه شدن در یک محیط مشترک می کند. BIM سطح 2 در واقع در آوریل 2016 برای تمام پروژه های مناقصه عمومی در بریتانیا یک الزام اجباری شد. فرانسه مدت کوتاهی پس از آن با مأموریت خود در سال 2017.

در سطح 2، همه اعضای تیم از مدل های سه بعدی CAD استفاده می کنند اما گاهی اوقات در یک مدل نیستند. با این حال، نحوه تبادل اطلاعات توسط ذینفعان آن را از سطوح دیگر متمایز می کند. اطلاعات در مورد طراحی یک محیط ساخته شده از طریق یک فرمت فایل مشترک به اشتراک گذاشته می شود.

هنگامی که شرکت ها این را با داده های خود ترکیب می کنند، در زمان صرفه جویی می کنند، هزینه ها را کاهش می دهند و نیاز به کار مجدد را از بین می برند. از آنجایی که داده‌ها به این روش به اشتراک گذاشته می‌شوند، نرم‌افزار CAD باید بتواند به یک فرمت فایل رایج مانند IFC (کلاس بنیاد صنعتی) یا COBie (مبادله اطلاعات ساختمان عملیات ساختمانی) صادر کند.

سطح 3 BIM: تیم ها با یک مدل سه بعدی مشترک کار می کنند

سطح 3 BIM حتی بیشتر مشارکتی است. به جای اینکه هر یک از اعضای تیم در مدل سه بعدی خود کار کنند، سطح 3 به این معنی است که همه از یک مدل پروژه واحد و مشترک استفاده می کنند. این مدل در یک محیط “مرکزی” وجود دارد و همه می توانند به آن دسترسی داشته باشند و آن را تغییر دهند. به آن Open BIM گفته می شود، به این معنی که یک لایه حفاظتی دیگر در برابر برخوردها اضافه می شود و در هر مرحله به پروژه ارزش می بخشد.

مزایای BIM سطح 3 عبارتند از:

تجسم سه بعدی بهتر از کل پروژه

همکاری آسان بین چندین تیم و معاملات

ارتباط ساده و درک قصد طراحی

کاهش دوباره کاری و تجدید نظر در هر مرحله از پروژه

سطوح 4، 5 و 6 BIM: اضافه کردن اطلاعات زمان‌بندی، هزینه و پایداری

سطح 4 BIM عنصر جدیدی را در مدل اطلاعاتی به ارمغان می آورد: زمان. این اطلاعات شامل داده‌های زمان‌بندی است که کمک می‌کند مشخص شود که هر مرحله از پروژه چقدر زمان می‌برد یا توالی اجزای مختلف را تعیین می‌کند.

آینده BIM

به دلیل مزایای واضح، BIM اینجاست که بماند و استفاده از آن روز به روز افزایش پیدا کند

اهداف و مقاصدی را مشخص کرده است که به وضوح برای همه کسانی که در این سطوح تلاش می کنند مفید است. بدون شک، آینده ساخت و ساز حتی بیشتر مشارکتی و دیجیتالی خواهد بود. همانطور که BIM به طور فزاینده ای پیچیده تر می شود، BIM 4 بعدی، 5 بعدی و حتی 6 بعدی شروع به ایفای نقش در این فرآیند خواهند کرد.

ذینفعان مدل های BIM را با استفاده از واقعیت افزوده و مجازی دنبال می کنند. این نرم افزار می تواند به پیمانکاران و سازندگان در تشخیص برخورد و آموزش، معماران برای فروش طرح های خود، و مالکان برای “دیدن” سازه های خود و تصمیم گیری بهتر برای تعمیر و نگهداری و مقاوم سازی کمک کند.

علاوه بر این، در سراسر جهان، تلاشی برای کاهش ضایعات در ساخت و ساز وجود دارد. بسیاری از این موارد به ناکارآمدی زنجیره تامین، درگیری ها و کار مجدد نسبت داده می شود. با کار مشترک در یک محیط BIM، احتمال همه اینها بسیار کمتر می شود و زمینه را برای فردایی بهتر فراهم می کند.

وقتی به آینده نگاه می کنیم، پتانسیل فوق العاده ای را می بینیم. BIM تنها آغاز آن چیزی است که با ابزار و تکنولوژی مدرن ساختمانی امکان پذیر است. هنگامی که BIM با اصول ساخت و ساز متصل لایه بندی می شود، رویای BIM به یک واقعیت دست یافتنی تبدیل می شود.