بقعه امامزاده رودبند دزفول

سید علی صفوی معروف به سلطانعلی سیاهپوش یا پیر رودبند یا امامزاده رودبند دزفول و در محله‌ای به همین نام مدفون است و به شماره ۲۵۴۹ در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. رودبند نوه شیخ صفی الدین اردبیلی و پدربزرگِ پدربزرگ شاه اسماعیل صفوی بود که به دزفول آمده و با انجام کراماتی مردم را به آیین تشیع دعوت کرد.

در محله رودبند در شمال غربی شهر دزفول و در ارتفاعی مشرف به رودخانه، بقعه پیر رودبند قرار دارد. گنبد این بنا مضرس ودارای ۲۰ سط است که این سبک معماری متعلق به خوزستان و بوشهر می‌باشد. تاریخ ساخت این بنا به دوره تیموریان (۷۷۱–۸۴۵ هجری قمری) تعلق دارد ولی مرمت آن مربوط به روزگار شاه عباس صفوی و به سال ۱۰۳۰ هجری قمری است. بنای این بقعه را به زمان گورکانیان و به دستور امیرتیمور گورکانی نسبت داده‌اند و در زمان شاه عباس اقدام به مرمت آن شده. بقعه رودبند در تپه‌ای به ارتفاع ۲۲ متر قرار گرفته‌است ودارای کنبد سفید مخروطی به ارتفاع ۱۸ متر می‌باشد.

برای خواندن مطالب مربوط به معماری ایرانی لینک روبرو را کلیک کنید: الگوهای معماری ایرانی

مکان: دزفول-خوزستان

کاربری: بقعه

دوره: صفویه

درباره امامزاده رودبند دزفول

خواجه سلطان سید علی، مشهور به «شاه رودبند» یا «آقا رودبند» نسبش با ۲۲ واسطه به موسی کاظم (امام هفتم شیعیان) می‌رسد.

وی که در جوار نیاکانش در اردبیل می‌زیست در سفری به کاظمین رفت. در آنجا شبی در خواب از طرف امام محمد تقی به او دستور داده شد که به دزفول آمده، مردم را به تشیع دعوت کند؛ لذا به دزفول آمده و در جای بارگاه فعلی مسکن می‌گزیند و به آنچه مأمور بود مردم را دعوت می‌کند، اما مردم دعوت او را نمی‌پذیرند. ناچار آنان را تهدید به قطع آب رود دز می‌کند. آنان باز هم به این سخن نمی‌اندیشند. در این هنگام خدا را سوگند می‌دهد که خواسته اش را برآورد که ناگاه رود از جریان می‌ایستد. بدین دلیل او را رودبند لقب داده‌اند.

برای خواندن مطالب مربوط به معماري ايراني لینک روبرو را کلیک کنید: نماد های معماری ایرانی ، تاریخ معماری ایران

منبع:wikipedia