خانه سرخه ای تبریز


موقعیت خانه سرخه ای

تبریز – خیابان تقه الإسلام – نرسیده به سرخاب قابوسی – پلاک 22


تاریخچه خانه سرخه ای

این عمارت در نیمه دوم حکومت قاجاريه بنا شده و متعلق به میرزا مهدی فراشباشی داماد مظفرالدین شاه بوده است .


مشخصات خانه سرخه ای

ساختمان دو طبقه و دارای اندرونی و بیرونی است . هشتی اصل بنا در ضلع جنوبی و دسترسی به ایران به بخش بیرونی – بخش اندرونی و حیاط را میسر می سازد. ورودی اختصاصی به اندرونی از منتهی الیه ضلع جنوبی است. اتاقهای بخش اندرونی در اضلاع شمالی و جنوبی و شرقی حیاط با ابعاد 25در 14.5 احداث شده است. بخش مرکزی و هسته اصلی اندرونی طنبی وسیع به ابعاد 9.5*5  میباشد که مشرف به ایوان ستوندار و حیاط باغچه بزرگ ضلع جنه بی است. در طرفین طنمی دسترسی های ایران و در طرفین آن اتاق های گل های ( گوشوار) می باشد.

کل ساختمان دارای زیرزمین و حوضخانه بزرگ است.

در ضلع شرقی ساختمان حمام میرزا مهدی است که در روز های معین به حرم میرزامهدی اختصاص می یافته و از ساختمان اصلی به آن وارد می شده اند. حمام بعدا تفکیک شده و به دیگری واگذار شده است،


نوع بهره برداری و خصوصیات بارز خانه سرخه ای 

الف ) این بنا مسکونی است و یکی از بزرگترین بناهای دوره قاجاریه است که در آن دخل و تصرفی که براساس بنا لطمه وارد آورده باشد ایجاد نشده است.

ب ) گچبریهای داخل و خارج بنا نسبتا سالم است.

ج ) متعلق به یکی از رجال دوره قاجاریه میباشد که در تبریز آثار دیگری نیز احداث کرده است.


عوامل تزئین شده خانه سرخه ای

مهمترین عوامل تزئین در این بنا گچبری های متنوع در داخل و خارج ساختمان است و انواع درب و پنجره های اروسی رنگین و آیینه کاری های سقفی می باشد.


نوع مالکیت و مشخصات ثبت آن در ردیف آثار تاریخی

مالکیت خصوصی است . این بنا از نظر پلان معماری و اجرا و استحکام مجموعه و انواع گچبری و آشیله کاری و شخصیت میرزا مهدی فراشائی قابل ثبت در فهرست آثار ملی است


منبع : سازمان میراث فرهنگی و گردشگری