منظور از نمای خشک چیست و چه تفاوتی با نمای ملاتی دارد؟ زیرسازی در نمای خشک به چه صورت اتفاق میافتد و چه مواردی در هزینه اجرای نمای خشک تاثیر دارند. در این مقاله قصد داریم به تمامی این سوالها در رابطه با نمای خشک پاسخ دهیم و از این صحبت کنیم که چرا سیستم خشک بهترین انتخاب برای اجرای نما ساختمان شماست.
نمای خشک ساختمان چیست ؟
همانگونه که اشاره شد نمای خشک ساختمان نمایی است که در اجرای آن از دوغاب و ملات سیمانی رایج استفاده نمیشود. این موضوع مهم به طور چشمگیری وزن سازه را کاهش داده و متعاقبا ایمنی در برابر زلزله نیز افزایش می یابد. همانگونه که علم طراحی در تمام جوانب زندگی امروزه تاثیر گذاشته است، معماری و طراحی ساختمان نیز از این موضوع بی تاثیر نبوده و به سمت مدرنیزه و صنعتی شدن رفته است. به طوریکه مفهوم نما در ساختمان دچار دگرگونی وسیعی شده و گرایش ها به سمت روش های نمای خشک ساختمان افزایش یافته است. سیستم های نما غالبا شامل عایق حرارتی، چهارچوب نگهدارنده، فضای خالی تهویه و در نهایت نمای خشک و اتصالات است.
در اجرای نمای خشک توسط پیمانکار ساختمان ، ابتدا صفحات در امتداد یکدیگر بر روی دیوار ساختمان نصب میشوند. سپس عایق حرارتی قرار گرفته و سپس پروفیل های حامل عمودی بر روی صفحات قرار میگیرند. در انتها انواع نما مورد استفاده با بدنه ساختمان اتصال می یابد. برای این اتصال از یراق استفاده میشود. یراق ها متریال ارتباطی مابین دیوار و نمای استفاده شده هستند. اصولا یراق نمای خشک با توجه به نوع معماری سازه و مصالح به کار رفته در اجرای نما انتخاب میشود. در اجرای نمای خشک ساختمان و اهمیت نحوه نصب نمای خشک علاوه بر رعایت نکات فنی و جنبه استاندارد بودن طرح باید زیبایی، به صرفه بودن و سهولت در اجرا نیز مدنظر قرار گیرد. در ادامه برای آشنایی بیشتر به بررسی انواع نما های خشک میپردازیم.
قیمت اجرای نما خشک
نمای ساختمان یکی از اجزای کلیدی است که بر جذابیت، استحکام و ایمنی سازه تأثیر می گذارد. به همین دلیل، ساخت یک نمای خیره کننده و مفید برای سازه بسیار مهم خواهد بود. نمای ساختمان باید از مواد ظریف، باکیفیت و سبک باشد.
یکی از بهترین راه ها برای انجام تمام این جنبه ها استفاده از نمای خشک است. نمای خشک ساختمان ویژگی قابل توجهی است که ظاهری امروزی و دوست داشتنی به آن بخشیده و مزایای متعددی را ارائه می دهد. در این مقاله قرار است در رابطه با قیمت اجرای نما خشک در سه نوع نمای سرامیک خشک ، سنگ، آجر و.. بحث کنیم. ملاحظات قیمت برای نمای خشک ساختمان به تعدادی متغیر بستگی دارد. بسته به سبک نمایی که دوست دارید و متریالی که انتخاب می کنید هزینه آن متفاوت خواهد بود. هزینه نصب نمای خشک به عناصر مختلفی از جمله نوع متریال مورد استفاده، تکنیک ساخت، نوع ساختمان، طراحی نما، ارتفاع سازه و … بستگی دارد.
نمای خشک سرامیک
این نوع نما ویژگی های منحصربه فردی دارد. قابلیت هایی همچون ماندگاری و مقاومت بالا سبب شده تا اجرای نمای خشک سرامیک محبوبیت زیادی را در تناسب با اهداف کارفرمایان به دست آورد. علاوه بر این رنگ های متنوع و سطح یکنواخت امکان دستیابی به یک نمای زیبا و شگفت انگیز را فراهم کرده است. شایان ذکر است که قطعات نگهدارنده در اجرای نمای خشک سرامیک از جنس فولاد فنر میباشد تا در کنار بالا بردن ایمنی کار از ریزش های احتمالی نیز جلوگیری شود. اجرای نمای سرامیک خشک به مهارت بالایی نیاز دارد. از این جهت می بایست با یک شرکت با تجربه و حرفه ای در این زمینه همکاری نمایید.
نمای خشک آجر
در روش اجرای نمای خشک آجر ، ملزومات نما بدون استفاده از ملات و با بهره گیری از اتصالات خاصی از طریق گیره ها و یراق آلات در کنار هم قرار میگیرند. به دلیل حالت الگویی اجرای این نما، سرعت اجرای طرح بالا بوده و قابلیت بهره گیری از اشکال هندسی و چندبعدی منظم و زیبا در آن وجود دارد. همچنین به دلیل عدم استفاده از ملات در اجرای نمای خشک آجری ، قابلیت کاربردی بالایی ساختمان های مرتفع داراست.
نمای کرتین وال
نمای کرتین وال یکی از انواع نماهای شیشه ای ساختمان است که در آن از مصالح سبک به ویژه ترکیبات حاصل از آلومینیوم و شیشه استفاده میشود. این نوع نماها هیچ باری از وزن ساختمان را به دوش نمیکشند، بلکه نیروی حاصل از وزن خودشان و نیروهای نظیر نیروهای باد، باران و طوفان را تحمل میکنند. از مهمترین مزیت های نمای کرتین وال ایجاد بهینه سازی در نور و دمای است که متعاقبا موجب کاهش مصرف برق در ساختمان میگردد.
نمای آلومینیوم کامپوزیت
این نوع نماها در سال های اخیر محبوبیت قابل ملاحظه ای یافته است. همانگونه که از اسم این نوع نما معلوم است عمده مصالح مورد استفاده در این نوع نما ورق های آلومینیوم در ابعاد مشخص و به صورت پنل های ویژه است، بدین صورت که دو ورق آلومینیوم و یک لایه پلاستیک پلی اورتان یا سایر مواد معدنی مقاوم که با روش های فنی به یکدیگر پرس میشوند بر روی ساختمان نصب میشوند. از عمده مزیت های این نوع نما میتوان به زمان اجرایی کوتاه، کاربرد گسترده در انواع ساختمان با اهداف متفاوت، وزن کم و شکل پذیری آسان، متناسب بودن با انواع شرایط آب و هوایی وهم چنین مقاوت بالای این نما در برابر زلزله اشاره کرد.
نمای خشک سنگ
اجرای نمای سنگ به دو روش تر و خشک صورت میگیرد. معمولا در اجرای نمای خشک سنگ از سنگ هایی با ضخامت بیشتر نسبت به روش تر استفاده میشود. در این روش سنگ ها با به کارگیری پیچ و مهره هایی خاص به یکدیگر متصل میشوند، که هوای موجود در بین سنگ و جداره همانند یک عایق حرارتی عمل کرده و همچنین در مقابل تغییرات آب و هوایی مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد. اجرای نمای خشک سنگ با سرعت بیشتری نسبت به روش تر انجام میگیرد چرا که در این روش هیچ ملاتی استفاده نمیشود. البته باید در انتخاب ضخامت سنگ دقت لازم را داشت تا در اثر سوراخ کردن و استفاده از پیچ و مهره دچار ترک خوردگی و آسیب نگردد. به اینصورت مراحل اجرای نمای سنگ ساختمان انجام می شود.
دلیل محبوبیت اجرای نمای خشک چیست؟
یکی از مشکلاتی که همواره در اجرای نما به روش سنتی یا همان ملاتی وجود دارد، ریختن و یا افتادن مصالح نما بعد از گذشت زمان است که ایجاد و ابداع سیستم نصب نمای خشک را ایجاب میکند، با اجرای نمای خشک تا حد بسیار زیادی خطر ریختن و افتادن مصالح در طی زمان کاهش مییابد.
از طرفی با پیشرفتهای حاصل در تکنولوژی و رواج مدرنیته، مصالح جدیدی تولید شد امکان استفاده از آنها با روشهای سنتی و ملاتی وجود نداشت. برای مثال؛ مصالحی مانند کامپوزیت و سرامیک پرسلانی را نمیتوان به شیوه ملاتی اجرا نمود؛ چرا که سرامیک پرسلانی جذب آب بسیار پایین و در نتیجه چسبندگی خیلی کمی با ملات و دوغاب دارد و این چسبندگی به قدری کم است که میتوان آن را برابر صفر دانست.
مصالح نوین دیگری مثل نمای HPL (اچ پی ال) و یا نمای آکواپنل نیز که امروزه در طراحیهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرند نیز تنها به روش خشک قابل اجرا هستند، پس در نتیجه شما برای اجرای نمای مدرن تقریبا انتخاب دیگری جز اجرای نمای خشک نخواهید داشت.
مزایای اجرای نمای خشک
علاوه بر اینکه این سیستم، روشی نوین برای اجرای نمای ساختمان است، نما خشک مزایای بسیار زیاد دیگری نیز دارد. برای این که بتوان از حداکثر این مزایا در یک ساختمان استفاده کرد، تیم مجری نما خشک نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. تیمی که وظیفه اجرای نما با سیستم خشک را بر عهده میگیرد، علاوه بر اینکه به حرفهای ترین روش صفر تا صد اجرا را انجام میدهد، باید بتواند معایب سیستم خشک را نیز پوشش دهد.
- اجرای مهندسی و کم کردن پرت مصالح
- کاهش بار مرده وارده به ساختمان
- مقاومت در برابر تغییرات دما و محیط
- امکان بازیافت و استفاده دوباره از مصالح
- اجرای مطابق با استاندارد جهانی
- کیفیت بالا در نتیجه نهایی
- قابلیت نصب در ساختمان های بلند
- کاهش اتلاف انرژی
- عدم داشتن ضایعات ساخت و ساز و سروصدا
- نگهداری آسان و تعمیر بدون آسیب به سایر قسمت های نما
- بالا بودن ایمنی نسبت به روش ملاتی(بخصوص در ساختمان های مرتفع)