پردیس سینمایی ملت


آدرس: تهران، بزرگراه نیایش، پارک ملت
شركت مشاور: مهندسان مشاور حرکت سیال
معماران: رضا دانشمیر، کاترین اسپریدونف
تیم طراحی: بیژن وزیری، آرش جوادی، اکرم لولایی، الهه نجفی، ایمان ندایی، محمد مهربانی، مجید احمدی، ایمان دانشور نژاد
تاريخ: ۱۳۸۲ – ۱۳۸۷
نوع: فرهنگی
مساحت زمین: ۶۰۰۰ متر مربع
مساحت ساخته شده: ۱۵۰۰۰ مترمربع
سازه: حمید باستانی پاریزی (شرکت نواندیش ساختمان)
تاسیسات مکانیکی: بدری رحیم زاده
تاسیسات الکتریکی: امیر شعبانزاده
پیمانکار سازه و ابنیه: شرکت نیکان نیرو
پیمانکار تاسیسات: شرکت ارکان ارزش
تجهیزات سینمایی: مسعود روستایی
گرافیک محیطی: پیمان بانی شرکا
کارفرما: شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران
جایزه: رتبه اول جایزه معمار در بخش ساختمان های عمومی، سال ۱۳۸۷

برای خواندن مطالب مربوط به معماری مدرن لینک روبرو را کلیک کنید: سبک معماری مدرن


پروژه پردیس سینمایی پارک ملت در منطقه ۳ شهرداری تهران و در زمینی کشیده و بدون شکل مشخص به مساحت ۶ هزار مترمربع در منتهی الیه جنوب غربی پارک ملت طرح و اجرا شده است. این مجموعه با توجه به استقرار در محوطه پارک، از همه مزایای آن به عنوان محوطه بهره مند است پارک ملت با توجه به مولفه های برنامه ریزی شهری به عنوان پارکی با عملکرد شهری و با حوزه نفوذ بسیار وسیع شناخته می شود. ضمن آنکه از نظر کارکردهای آموزشی و پژوهشی تخصصی، می تواند عملکردهای خاص نیز در حد حوزه نفوذ شهری داشته باشد بنابراین مجموعه نیازهای منطقه ای را که با توجه به وسعت و جمعیت آن کمبود شدید فضاهای فرهنگی و سینمایی در آن احساس می شود برطرف می کند و در عین حال بر کل شهر تاثیر می گذارد این مجموعه از شمال و شرق به محوطه پارک و از جنوب به بزرگراه نیایش و از غرب به محوطه مجموعه ورزشی انقلاب محدود می شود. (پردیس سینمایی ملت)

برای خواندن مطالب مربوط به معماري مدرن لینک روبرو را کلیک کنید: معماری ایرانی مدرن ، اصول معماری مدرن


پردیس سینمایی ملت
پردیس سینمایی ملت

پردیس سینمایی ملت با زیربنای ۱۵ هزار مترمربع، شامل ۴ سالن سینما هر یک به ظرفیت ۳۰۰ نفر و یک سالن نمایش کوچک به ظرفیت ۳۰ نفر به همراه فضاهای نمایشگاهی، رستوران و کافی شاپ و CD و فضاهای اداری و خدماتی مورد نیاز می تواند در ساعات ازدحام، جمعیتی در حدود ۲۲۰۰ نفر را در خود جای دهد. سازماندهی فضایی پروژه با توجه به فرم کشیده و محدود زمین و امکان ایجاد دو سالن نمایش در روی زمین و دو سالن دیگر در زیر زمین به گونه ای تنظیم شده که معماری با برنامه و سازه پروژه هماهنگ و با طبیعت زیبای محیط آن تلفیق شود.

از همین رو با استفاده از اتصال شیب گردان دو سالن نمایش در امتداد یکدیگر، ایوان سرپوشیده بزرگی ایجاد شده که محل گفتگو و تبادل نظر،اجرای مراسم و رویدادهای متنوع فرهنگی و اجتماعی خواهد بود. تاثیر این استراتژی در سازماندهی فضایی عناصر پردیس سینمایی ملت به ایجاد سه فضای باز و کشیده انجامید فضای اول در زیرزمین مربوط به فعالیت های نمایشگاهی فضای دوم در همکف به ایوان سرپوشیده ورودی و فضای سوم در بالاترین سطح به رستوران و غذاخوری. مجموعه اختصاص پیدا کرده اند این سه فضا باز افقی توسط دو فضای عمودی در دو سوی خود که شامل فضاهای انتظار و خدماتی اند به یکدیگر متصل می شوند.


پردیس سینمایی ملت
پردیس سینمایی ملت

ارتباطات مجموعه شامل راهروها پله های برقی و آسانسورها نیز از فرم سالن ها و این فضاهای باز ناشی می شوند کشیدگی و انحنای خاص فرم پروژه و وجود مقاطع متغیر عرضی ناشی از آن، امکان طرح شیبراهه های نرم و مواج را در طول پروژه و در جبهه شمالی مهیا کرد. بنابراین همانند پیاده روها و مسیرهای توپولوژیک درون پارک،فضای حرکتی پردیس سینمایی ملت احساسی از تداوم فضای پارک را در درون پروژه ایجاد می کند و مناظر بدیعی را در حین حرکت فراهم می آورد. فرم پروژه و عناصر موجود در درون آن خود را با شکل سایت هماهنگ کرده و به صورت یکپارچه همانند موجودی زنده که دارای اجزایی مرتبط و منتج از یکدیگر است عمل می کنند.


ویژگی های اصلی پردیس سینمایی ملت را می توان در ۵ بخش اصلی تقسیم کرد:
۱) پیدا کردن فضاهای گمشده در شهر  برای قدم نهادن در بازسازی فعال مکان های شهری
۲) تطابق دادن محیط پارک و چشم انداز کوه در شمال تهران
۳) ادغام، معماری، ساختار و برنامه
۴) ایجاد گفتگو با مردم ساکن در این شهر درمورد فضاهای بازشهری (ایوان) و همچنین ساختار غیر معمول و قابل توجه آن
۵) طرح موضوع حرکت و زمان از طریق ایجاد یک ساختار انعطاف پذیر و متغیر در طول پروژه با استفاده از رمپ ها و به طور کلی؛ ارایه پویایی و تغییر اتی که به صورت مفهومی و واقعی ارائه می شود.


پردیس سینمایی ملت
پردیس سینمایی ملت

کانسپت سازه
سازه پردیس سینمایی ملت از سه بلوک مجزا تشکیل شده است سیستم سازه ای بلوک های کناری که در پلان تقریباً شکل مربع مستطیل دارند از نوع قالب خمشی است و از دیوار بتن مسلح در طبقات پایین و از سازه فولادی قاب خمشی و بادبند فولادی در آخرین طبقه استفاده شده است. سیستم سازه ای بلوک میانی که بیشترین تغییر در هندسه نقاط در هر سه امتداد x وy و z را دارد از نوع دیوار باربر بتنی است دیوار بتنی، شامل دو دیوار بتنی طولی در سرتاسر طول سالن ها دو دیوار بتنی عرضی در انتهای هر سالن است این سیستم تا کف آخرین طبقه حفظ شده و برای سقف نهایی از یک سازه فولادی خمشی و مهاربندی شده در هر دو جهت استفاده شده است.

تیرهای باربر بتنی از نظر نحوه عملکرد و انتقال بارهای ثقلی به تکیه گاه های دیواری انتهایی و همین طور مشارکت این تیرها با تیرهای فولادی سقف از طریق ستون های لوله های نگه دار نمای شیشه ای، یک سیستم پیچیده رفتاری را ایجاد کرده اند. در بعضی حالات بارگذاری نیروهای وارد بر تیر به وسیله این ستون ها به سقف نهایی منتقل شده و در حالاتی تیر بتنی تکیه گاه نما و سقف فولادی شده است. اما در کل عمده نیروهای افقی ناشی از وزن های مرده و زنده به شکل نیروی داخلی سیستم تعدیل شده اند و صرفاً بارهای زلزله و خاک وضعیت یک سویه انتقال بار را در سیستم ایجاد کرده اند.پردیس سینمایی ملت 

پردیس سینمایی ملت
پردیس سینمایی ملت

منبع:caoi