طراحی آتلیه های معماری به صورت معمول ،ارتفاع زیادی داشته و دارای تعداد زیادی دیوارهای لاینقطع برای نمایش کارهاست. فضای اصلی آتلیه که کارهای طراحی و ترسیم در آن انجام می شود بر حسب مورد و میزان کارها می تواند به جز فضاهای مختلف تقسیم شود. به طور معمول سالن اصلی دارای ظرفیت ۱۸ تا۳۶ نفر بوده و ضمن برداشتن مبلمان خاص خود که در ادامه آمده است به هر دانشجو یک میز اختصاصی تعلق می گیرد.
برای خواندن مطالب مربوط به معماری مدرن لینک روبرو را کلیک کنید: عناصر معماری مدرن
-امکان تاریک کردن فضای آتلیه جهت استفاده از وسایل سمعی و بصری وجود داشته باشد.
مبلمان در طراحی آتلیه های معماری
میزهای طراحی ،میز کرکسیون ، سه پایه ی بوم ، کمد ،قفسه وسایل، پانل های متحرک عمودی ،تخته سیاه بزرگ ،میز کاراستاد و…. نیز باید در آن دیده شو
میز نقشه کشی
صندلی های آتلیه
از دیگر نکات این می باشد که تمام میزهای طراحی و نقشه کشی باید از جنس مقاوم و حتی المقدور دارای رنگ روشنی باشند.(سفید-زرد-سبز)
-از نظر اصولی میز های طراحی و نقشه کشی را به صورت موازی و متوالی و در ردیف های متقاطع با یک یا دو راهرو قرار می دهند.میز ها در جهت نصب تخته سیاه قرار می گیرند، به صورتی که همه ی میز ها بتوانند از روشنایی یکنواختی برخوردار شوند.در ضمن برای هر میز کار ،محدوده هایی در حد استاندارد برای کارهای مختلف هر دانشجو در نظر گرفته می شود.
برای خواندن مطالب مربوط به معماري مدرن لینک روبرو را کلیک کنید: معماری شهری مدرن ، قوانین معماری مدرن
-درب آتلیه ها رو به بیرون باز می شوند.
-حداقل عرض در آتلیه ها ۱۱۰ سانتی متر می باشد.
نور آتلیه ها:
-نور این فضا باید هم به طریق طبیعی و هم به صورت مصنوعی تامین شود.در حالت کلی در صورت امکان باید از نور گیری از سقف نیز استفاده کرد.
ورود نور از سقف آتلیه دانشکده علم و صنعت
-هر آتلیه طراحی باید از نور طبیعی از شرایط خوبی برخوردار باشد،به همین جهت پنجره های نسبتا بلندی برای آنها لازم است.سطح کل این پنجره ها حداقل ۲۵تا۳۳ درصد سطح آتلیه باشند.
-جهت گیری آتلیه ها بهتر است که به دلیل تابش غیر مستقیم آفتاب به سمت شمال یا شرق باشد و در صورت عدم امکان برای این جهت گیری ،لازم است با استفاده از پرده در پشت پنجره از تابش مستقیم نور خورشید ودرخشش آن جلوگیری کرد.در صورت امکان بد نیست از نورگیرهای سقفی نیز استفاده کرد.
-بهترین جهت ورود نور به کلاس از سمت چپ افراد می باشد که میز کاری را بخوبی روشن نماید.
مصالح و رنگ:
– مصالح مورد نظر در کف و دیوارهای جنبی آتلیه ها نیز می باید به دقت انتخاب گردد و به گونه ای باشد که با روحیه و فضای کار،رابطه ی نزدیک داشته باشیم.
-رنگ میز های این سالن باید مات بوده تا براقی میز ها خللی در کار طراحی وارد نکند همچنین رنگ دیوارها باید از رنگ های سفید ،کرم و یا سبز بسیار کم رنگ باشند.
-مصالح در کف و دیوارهای آتلیه باید به دقت انتخاب شود و باعث انعکاس نور نشود.
همانند فضاهای قبلی کف این فضاها نباید صیقلی بوده و در عین حال باید قابل شست و شو باشد.
طراحی آتلیه های معماری( فضاهای جانبی)
به علت طبیعت این درس که ساعات کلاس آن با سر و صدا و همهمه همراه است،برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای کلاس های دیگر ،دارای یک سری فضاهای جانبی نیز می باشد.که عبارتند از:
-اتاق مربی یا مسئول:
در کنار آتلیه جهت نگه داری موقت پروژه و کرکسیون های انفرادی که باید دید کافی نسبت به سالن اصلی داشته باشند.
-انبار وسایل آتلیه: که در آن از وسایلی مانند سه پایه و…. نگهداری می شود.
-رختکن:برای تعویض لباس دانشجویان این درس.
فضا می تواند دارای دستشویی(روشویی)در داخل فضای آتلیه باشد و حداکثر به وسیله ی یک پارتیشن جدا شود.
مطلب پیشنهادی
منابع
کتاب طراحی دانشکده
کلاس درس طرح دو معماری