از گزینه های مطلوب در دهانه های متوسط و بلند استفاده از سیستم های سقف اینتل دک و سقف وافل (مشبک) می باشد. که سیستم سقف وافل باعث افزایش هزینه و مشکلاتی مانند سختی اجرا و زمان بر بودن، جمع آوری قالب ها و عدم وجود عایق به صورت هوابرد و کوبه ای و ارتعاش و لرزش می شود و این موارد از جمله معایب سقف های وافل محسوب می شود که در سقف های اینتل دک برطرف گردیده است.انجام مطالعات، تحقیقات و آزمایش‌های مکرر، ایده‌ای نو و کارآمد را به صنعت ساختمان ارائه نموده است.این سیستم بومی برای اولین بار در دنیا توسط متخصصین مجرب کشور معرفی شده است.

سقف اینتل دک چیست ؟

سیستم دال ضخیم فوق سبک اینتل دک ، روشی نوین در اجرای دال های مشبک دوطرفه بوده ،که زمینه ی اصلی ابداع آن، اجرای تیرچه های متعامد با مقطع ( I ) شکل نامتقارن و به صورت کاملا مسطح می باشد.

قسمت بلوک‌ های تحتانی اینتل دک از جنس بتن سبک الیافی و قسمت بلوک ‌های فوقانی آن از جنس یونولیت است. این سقف ها توانسته اند که مشکلاتی مانند وزن بالای سقف، هزینه های بالا، قالب بندی های سخت و زمان بر و … را برطرف کنند. اینتل دک در حقیقت با استفاده از خاصیت شکل پذیری بتن تولید می شود و با داشتن وزن بسیار کم می تواند به خوبی در برابر بارهای وارده مقاومت داشته باشد. در سقف هایی با دهانه های کم استفاده از یونولیت سقفی می تواند بسیار منطقی و علمی باشد اما این مصلح در سقف هایی با دهانه های بزرگ ممکن است توان تحمل فشارهای وارده را نداشته باشند.

مزایای سقف اینتل دک

سقف اینتل دک توسط متخصصین ایرانی ابداع شده است و طراحی آن با استفاده نرم افزارهای اختصاصی مانند SAFE انجام می شود. از مزیت ها و قابلیت های منحصر به فردی برخوردار است که مهم ترین آنها شامل موارد زیر هستند:

  • همانطور که گفته شد سقف‌های وافل کلاسیک از یک مقطع T استفاده می کنند در حالی که سقف اینتل دک از یک مقطع I استفاده می کند و این نوآوری باعث بهبود خواص مکانیکی و صرفه ‌جویی در میلگردها و نیز کاهش خیز بلند مدت خواهد شد
  • ظرفیت خمشی مقطع با بهره‌گیری از بهترین شکل سازه ‌ای برای المان ‌های باربر سقف افزایش قابل توجهی داشته و همزمان خیز و ارتعاش سقف نیز کاهش پیدا خواهد کرد.
  • در این نوع سقف ها بتن مجبور به حرکت افقی نخواهد بود و یک اسلامپ متعارف برای اجرای آن کافی می باشد.
  • استفاده از این سقف ها به شکل قابل توجهی میزان سیمان و بتن مصرفی را کاهش می دهد و همین باعث کاهش وزن کلی ساختمان خواهد شد. همچنین این سقف باعث کاهش آرماتور مصرفی خواهد شد.
  • در سقف اینتل دک امکان اجرای دهانه ‌های بلند به شیوه کاملا مسطح و بدون آویز تیرها موجود است.
  • میزان خطاهای اجرایی به شکل قابل توجهی کاهش می یابد.
  • عدم نیاز به سقف های کاذب و داشتن چسبندگی مناسب برای نازک کاری
  • مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و عایق مناسب صوت و حرارت

معایب سقف اینتل دک چیست؟

در کنار تمامی مزیت ها و قابلیت های ویژه ای که سقف اینتل دک دارد می تواند معایبی نیز داشته باشد. معایب سقف اینتل دک چیست؟

  • میزان شکستگی و خرد شدن بلوک های سیمانی زیاد است.
  • ورق یونولیت و پلاستوفوم چگالی پایینی دارند و باعث افت مقاومت بلوک ها در برابر ضربه و فشار می شود.
  • فوم های پلی استایرن ممکن است در هنگام بتن ریزی و در اثر فشار پمپ بتن شکسته شوند.
  • اسپیسرهای تحتانی جنس ضعیفی دارند و با خمیدگی آنها کاور لازم برای میلگردهای پاشنه تیرچه ایجاد نمی شود.

نحوه اجرای سقف اینتل دک

همانطور که گفته شد اجرای سقف های اینتل دک بسیار ساده است و روش آن به این شکل است که بعد از قالب بندی، بلوک های مخصوص آن به سادگی چیده می شوند و به کمک اسپیسرها در جای خودشان ثابت می شوند. بعد از این کار میلگردهای سراسری و تقویتی تحتانی در مکان های پیش‌بینی شده در اسپیسرها قرار داده می شوند و سپس بلوک های فوقانی داخل اسپیسرها قرار خواهند گرفت و سپس میلگردهای فوقانی نصب می شوند و در نهایت بتن ریزی پایانی انجام خواهد شد.

مقایسه سقف وافل با اینتل دک

تفاوت سقف وافل با سقف اینتل دک در نوع قالب ها، نحوه عملکرد و مراحل اجرای آن ها می باشد. برای بیان این تفاوت ها و مقایسه دو سقف وافل و اینتل دک، در ابتدا هر کدام را به اختصار توضیح می دهیم تا با نوع قالب و نحوه عملکرد آن ها آشنا شویم و سپس به بررسی تفاوت ها و مزیت های هر کدام نسبت به یکدیگر خواهیم پرداخت.

سقف اینتل دک یک نوع سقف دال مجوف با قالب های ماندگار می باشد و رفتار سازه ای آن شباهت زیادی با دال ها دارد. قالب های سقف اینتل دک به صورت یونولیت شکل هستند که در داخل سقف قرار می گیرند. در مقابل، سقف وافل با توجه به طول دهانه و فاصله ستون ها از هم، دارای دو عملکرد یک طرفه و دو طرفه می باشد که رفتار آن ها بسیار شبیه سقف تیرچه بلوک است با این تفاوت که به جای بلوک های سیمانی از قالب های غیر ماندگار وافل استفاده می کنند. در ادامه به 5 تفاوت مهم و اساسی میان سقف وافل با اینتل دک می پردازیم.

تفاوت اساسی میان سقف وافل با اینتل دک

از جمله این تفاوت ها می توان به نحوه زیرسازی سقف، نوع قالب ها، نمای اکسپوز آن ها، مقاومت آن ها در برابر آتش سوزی و حمل و نقل قالب ها می توان اشاره کرد که در ادامه هر کدام را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهیم.

تفاوت در زیر سازی دو سقف وافل و اینتل دک

یکی از تفاوت سقف وافل با سقف اینتل دک زیرسازی سقف است. به طور کلی در اجرای سقف وافل یا اینتل دک، مهمترین بخش آن، قسمت زیرسازی است چرا که این مرحله اگر با دقت کافی انجام نشود سطح نهایی سقف، صاف و یکدست نخواهد شد و علاوه بر ظاهری ناخوشایند از مقاومت آن نیز کاسته می شود. زیر سازی سقف اینتل دک به این گونه است که کاملاً باید کل سطح زیر سقف دال کوبی یا تخته بندی شود. معمولاً این تخته ها قطعات مربعی هستند که با بسط به هم متصل می شوند. در این مرحله باید بسیار دقت کنید که زیر سازی سقف اینتل دک بسیار دقیق و حساب شده باشد چرا که در صورت یک اشتباه کوچک ممکن است در پایان کار سطح سقف دارای ایراداتی باشد که ترمیم آن با هزینه های چشم گیری مواجه شود.

بر خلاف سقف اینتل دک، برای اجرای سقف وافل نیازی به زیر سازی سراسری نمی باشد و تنها با قوطی کشی مراحل اجرای سقف انجام می شود. از این رو سقف های وافل اجرای راحت و کم هزینه تری را نسبت به سقف اینتل دک دارد. همچنین در مرحله زیر سازی دیگر نیازی نیست حساسیت های سقف اینتل دک را داشته باشیم؛ از این رو روند اجرای سقف نیز سریعتر صورت می گیرد.

قیمت سقف اینتل دک

قالب اینتل دک به دلیل استفاده از مصالح سبک مانند بتن الیافی و پلی‌استایرن منبسط شده، وزن کلی سازه را کاهش داده و در نتیجه هزینه‌های فونداسیون و اسکلت را کم می‌کند. سرعت نصب بالای این سیستم باعث کاهش زمان اجرای پروژه و هزینه‌های مرتبط با نیروی کار می‌شود. همچنین با عملکرد عایق حرارتی و صوتی خود، هزینه‌های انرژی در طول عمر ساختمان کاهش می‌یابد. ماندگار بودن قالب‌ها نیز به صرفه‌جویی در مصالح و جلوگیری از هدررفت آن‌ها کمک می‌کند. به همین علت اینتل دک در مقایسه با سقف های دیگر مانند تیرچه بلوک، کوبیاکس، یوبوت و وافل عملکرد بهتری به لحاظ اجرایی و اقتصادی داشته است.