باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
جهت نمایش تصاویر با کیفیت اصلی بر روی آن ها کلیک نمایید.

مستند این بنا

برای مشاهده کلیک نمایید

تصاویر 360 درجه

برای مشاهده کلیک نمایید

استان: تهران
سبک: ایرانی
کاربری: موزه

زندان موزه ی قصر

در صورتی که تصویر نقشه برای شما نمایش داده نمی شوند لطفا از نرم افزار تغییر آیپی ( فیل.تر..شکن) استفاده نمایید .

زندان موزه ی قصر، در زمان ریاست سوئدی‌ها بر شهربانی (نظمیه) تهران، زندان نظمیه در محل اداره شهربانی (بخشی از وزارت امور خارجه فعلی) در میدان توپخانه واقع بود. این زندان مرکب از دو یا سه اتاقک کوچک معروف به حبس نمره یک و چند اتاق و یک زیرزمین برای زندانیان عمومی بود. با ایجاد حکومت رضا شاه، محل قبلی تکافوی خیل عظیم زندانیان را نمی‌کرد؛ لذا سرتیپ درگاهی، رئیس نظمیه تقاضای یک محل وسیع برای ایجاد زندان تهران را نمود. محلی که برای اینکار در نظر گرفته شد قصر قاجار (حدفاصل سه راه زندان، پل سیدخندان، خیابان شریعتی و خیابان پلیس فعلی) بود که دارای ساختمان‌های قدیمی و وسیع و متروکه بود. این مجموعه که در سال ۱۱۶۸ خورشیدی ساخته شده بود، محل مناسبی برای ایجاد زندان تشخیص داده شد؛ و بین ارتش، مخابرات و زندان تقسیم گردید.

برای خواندن مطالب مربوط به معماری معاصر ایران لینک روبرو را کلیک کنید: معماری معاصر ایران بعد از انقلاب

زندان قصر در تاریخ ۱۱ آذرماه ۱۳۰۸ به دست رضا شاه افتتاح گردید. فاز اولیه زندان که در آن زمان افتتاح شد ۱۹۲ اتاق بود با گنجایش ۸۰۰ زندانی. بعدها و تا زمان ساخت زندان اوین در دهه چهل، این زندان تنها زندان پایتخت بود. در این دوران زندان قصر توسعه زیادی پیدا کرد. پس از انقلاب اسلامی ایران این زندان محل حبس زندانیان غیر سیاسی بود. در سال ۱۳۸۳ این زندان تعطیل وشهرداری شروع به تخریب بخش‌هایی از زندان نمود که با پیگیری کانون زندانیان سیاسی قبل از انقلاب با ثبت زندان به عنوان آثار ملی در سازمان میراث فرهنگی از تخریب آن جلوگیری شد. البته در این میان تا قبل از ثبت محل، زندان زنان سیاسی تخریب شد.

نهایتاً در سال ۱۳۹۱ به وسیلهٔ شهرداری نهران بر اساس طرح معماری و ایده مفهومی شاخه تجربی معماری کلانشهر به باغ موزه تبدیل گردید و در تاریخ ۱۴ آبان ماه ۱۳۹۱ با حضور شهردار تهران و جمعی از هنرمندان برای بازدید عموم رسماً افتتاح گردید.

باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر

 

بازسازی موزه زندان موزه ی قصر:

معماران: دفتر معماری EBA

مساحت: ۱۴۰۰۰مترمربع

سال: ۲۰۱۲

باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر

پروژه‌ی بازسازی زندان قصر به شکل باغ موزه قصر توسط دفتر معماری EBA یکی از بهترین تغییرکاربرها و بازسازی‌های سال‌های اخیر در ایران است که تحت مدیریت معماری آرش مظفری رخ داده است. بازسازی یک زندان با هزار سابقه سیاسی و امنیتی به یک فضای عمومی و شهری با کاربری تفرج و خوش‌گذرانی بی‌شک در کنار پاسخ‌گویی به نیازهای طبیعی شهری، اشاره‌ای جذاب در سیر تحولات یک جامعه به حساب می‌آید. از معدود کارها در وادی هنر و معماری که با تحولات انقلاب اسلامی هم‌ راستاست.

ساختمان های موجود این بنا كه در گذشته زندان های ترسناكی بوده و در خاطرات زندانیان آن باقی مانده است؛ در حال حاضر به فضاهایی آرام، گالری های زیبا و آرامش بخش، كتابخانه ها، آمفی تئاترها، كافه ها و رستوران هایی مدرن تبدیل گشته اند كه نه تنها باعث جذب ساكنان اطراف و بالا بردن سطح كیفی منطقه ی خود، كه به مكانی برای اجتماع تمامی ساكنین شهر تهران پدید آمده است.
این مجموعه پس از افتتاح، مورد استقبال خیره كننده ی مردم قرار گرفته است. آمار به دست آمده در دوره 12 روزه ی عید نوروز در سال جاری، نشان دهنده ی 6000 بازدید در طول روز و جمعا 125 هزار نفر بازدید كننده در طول تعطیلات بوده است.
برای خواندن مطالب مربوط به معماري معاصر ایران لینک روبرو را کلیک کنید: معماری معاصر ایران بانی مسعود ، کتاب معماری معاصر
باغ موزه ی قصر
باغ موزه ی قصر
با توجه به بهره برداری از فضاهای فرهنگی شهرداری تهران، به نظر نمی رسد كه این مجموعه با محدودیت های شدیدی در مواجه با میزان بازدیدكنندگان روبه رو گردد. بنابراین، این نوع سرمایه گذاری در حفاظت و نگهداری از سایت های تاریخی در مقیاس ملی، معقول و قابل بازگشت به نظر می رسد.
تعداد و تنوع كاربران این باغ موزه، قطعا تصویری متفاوت از موفقیت را در این پروژه در جذب گروه های متفاوت اجتماعی داشته است. تبدیل زندان قصر به باغ موزه ی قصر توسط معمار آرش مظفری از شركت شاخه تجربی معماری ( EBA ) و به سفارش شهرداری تهران انجام گرفته است.
پس از برگزاری تعداد زیادی از رویدادهای اجتماعی در باغ موزه ی قصر، همچون فستیوال نوروز، چهارمین سمپوزیوم بین المللی و تعداد بسیاری اجرای برنامه های هنری، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) این موزه را به عنوان خلاق ترین موزه در سال 1392 و در كل كشور معرفی نموده است.
مدارک باغ موزه ی قصر
مدارک باغ موزه ی قصر
برای مشاهده سایر تصاویر و پلان ها و نقشه های این بنا به گالری بالای پست مراجعه نمایید .
منابع:ARCHDAILY-WIKIPEDIA-AREL.IR
علاقه‌مند به طراحی معماری و مطالعات در حوزه های مربوطه
گزارش خطا
تصاویر 360 درجه
در صورتی که تصاویر برای شما نمایش داده نمی شوند لطفا از نرم افزار تغییر آیپی ( فیل.تر..شکن) استفاده نمایید .
مستند های مرتبط با این بنا
  1. زندان موزه ی قصر