سبک های معماری(مدرنیسم)

باپایان جنگ جهانی اول ونیاز شدید به ترمیم خرابی های جنگ و تولید انبوه ساختمان، گرایش به سمت معماری مدرن افزایش یافت. لذا استفاده از تکنولوژی روز، مصالح مدرن، پیش ساختگی ،عملکرد گرایی و دوری از سبک های پر زرق وبرق تاریخی مورد توجه قرار گرفت. در این دوره معماری مدرن به عنوان تنها سبک مهم و آوانگارد در غرب مطرح شد و دامنه نفوذ آن به صورت یک سبک جهانی در اقصا نقاط جهان گسترش یافت.

غرفه سوئیس(لوکوربوزیه)


معماری مدرن، اعتقاد شدیدا قدرت یافته به ترقی صنعت است و ترجمان اش به سبک بین اللملی خاص و سفید( یا دسته کم زیبایی ماشینی) با هدف دگرگون ساختن جامعه هم در حساسیت اش و هم در ساختار اجتماعی اش.

می توان مدرنیسم را نخستین واکنش فکری بزرگ نسبت به بحران اجتماعی و فروپاشی دین مشترک دانست.

مدرنیسم تأکید بر عملکرد، سادگی، عقلانیت، ایجاد اشکال جدید مطابق با رویکردهای زیبایی شناختی جدید دارد.


Walter Gropius و Le Corbusier از رهبران این جنبش بوده اند. Le Corbusier بعد از جنگ جهانی با طرح های خانه های عمومی، تأثیر قابل توجهی در بریتانیا داشت. در بریتانیا، اصطلاح جنبش مدرن برای توصیف طراحی های مدرنیسم دهه ۱۹۳۰ تا اوایل ۱۹۶۰، به کار برده شده بود.

Unite d’ Habitation


آغاز مدرنیسم:

همانطور که پیش تر بیان شد آغاز مدرنیسم را می توان از رئالیسم یا مکتب شیکاگو دانست که به راسیونالیسم(سبک جهانی) و بعد با هاوس و سپس به آن چیزی که ما مدرنیسم می نامیم ختم می شود، که یک دوره پنجاه ساله را در بر می گیرد.


از مشخصات بنیادین مدرنیسم عبارتند از:

۱.تداوم عناصر التقاطی ناشی از روش های قرن نوزدهم.

۲.توجه به اهمیت کاربری مصالح مخصوصا آجر در رابطه با کیفیت های سازه ای عناصر تزئینی

۳.گرایش به طراحی لوازم از طراحی سرامیک و دست گیره ها گرفته تا طرح آسانسور و اثاثیه منزل

۴. استفاده از شیوه دورنمایی به مثابه عناصر ساختاری وابسته به روش های سازه ای همچنین طرح های خیالی مورد توجه قرار گرفت.

۵.یکی از خصوصیات متعدد معماری مدرن این بود که در ساختمان ها ماهیت مصالح ساختمانی مورد توجه قرار گرفت و این مصالح به صورت طبیعی خود تا آنجا که ممکن بود دست نخورده و بدون پوشش و پرده در ساختمان بکار گرفته شدند، چون استفاده از تزئینات در معماری را کهنه پرستی و ظاهر سازی دانسته و چنین اعلام شد که به جلوه آوردن ماهیت مصالح که به صورت طبیعی ، نه ساختگی و مصنوعی ، به غنای معماری بیفزاید مورد توجه قرار گرفت.

۶.نکته دیگر امکان دادن به تمام عوامل ساختگی بود تا نقشی را در ساختمان دارند بنمایانند در معماری گذشته مثلا پلکان اغلب در میان دیوارهای سنگین و در فضایی که پس خانه بود و بیشتر مناسب پستو و صندوق خانه از دیده پنهان می شد.

۷.معماری مدرن نه تنها نشان داد که پله را می توان در معرض دید نهاد بلکه می توان آن را عاملی ساخت که بر غنای معماری بیفزاید. مراد از صداقت و اخلاق در معماری مدرن از جمله همین آشکار گذاشتن عوامل ساختمانی و تاکید بر آن ها بود.

ساختمان انجمن صاحبان کارخانه(لوکوربوزیه)


۸.از دیگر ویژگی های معماری مدرن این بود که توانست از امکانات مهندسی بهره گیرد و با بکارگیری اسکلتی مرکب از تیرها و ستونها که بار ساختمانی بنا را فقط در نقاطی معین متمرکز و تحمل می کند دیوار به پرده ای صرفا برای محصور و متمایز کردن فضا تبدیل کند.


۹.معماری مدرن نمای یکسره و یکنواخت رنسانس و باروک را می شکند، در معماری رنسانس به ویژه در قصرهای باروک تمام ساختمان نمایی یکسره و یکنواخت داشت اگر در پشت نما آشپزخانه یا پله یا اتاق بود در نما یکسان ظاهر می شد. اما در معماری مدرن به مددتکنولوژی میسر شد که شخصیت هر بخش از بنا را مشخص  ومعلوم در پیکر آن نشان داد. از این رو معماری مدرن اصیل آن معماری است که هر قسمت نمودار شخصیت  و هویت خویش باشد.

موزه ی گوگنهایم(فرانک لوید رایت)


محتملا می توان قصر بلورین را که به سال ۱۸۵۱ برای نمایشگاه لندن ساخته شد نقطه آغازی برای معماری مدرن دانست این نکته اگر هم از لحاظ تاریخی دقیق نباشد واجد اهمیت است. زیرا در اینجا بود که مظاهر بارز یکی از عواملی که باعث پیدایش معمار مدرن شد و در گسترش و تحولات آن نیز نقش اساسی بازی کرد به گونه ای بی سابقه تجلی یافت.ساختمان بزرگ بلورین توسط جوزف پاکستن برای نمایشگاه مدرن یعنی آهن و شیشه بود که اجزا به صورت پیش ساخته در کارخانه تولید و در محل نصب شدند.

چارلز چنکر تاریخ نگار و منتقد معماری، تاریخ دقیق مرگ معماری مدرن را ۱۵ ژانویه۱۹۷۲ ساعت ۳:۳۲ بعد از ظهر بیان کرد، زمانیکه مجموعه آپارتمان های مسکونی پروت ایگو در شهر سن لوییس آمریکا توسط دینامیت منهدم شد.

جنکز بیان می کند که این مجموعه آپارتمان ها نماد معماری مکعب شکل و بدون تزئینات مدرن بود.


چکیده:

ویژگی های سبک مدرنیسم عبارتند از

  • ترکیبات نامتقارن
  • استفاده از اشکال مکعبی یا استوانه ای
  • سقف مسطح
  • استفاده از بتن مستحکم
  • قالب بندی شیشه ای و فلزی
  • فقدان گچبری ها و زرق و برق
  • گرایش به رنگ سفید یا کرم

آنچه را که در یک ساختمان به سبک مدرنیسم می توانیم ببینیم:

  • اشکال مستطیلی یا مکعبی
  • مینیمال وبدون زرق و برق و تزئین
  • فولاد یا بتن مسطح
  • پنجره های بزرگ
  • طرح های باز و آشکار

منابع:

کتاب مدرنیسم(پیتر چایلدز)

consbank.com

irdwg.ir

علاقه‌مند به طراحی معماری و مطالعات در حوزه های مربوطه
گزارش خطا
تصاویر 360 درجه
در صورتی که تصاویر برای شما نمایش داده نمی شوند لطفا از نرم افزار تغییر آیپی ( فیل.تر..شکن) استفاده نمایید .
    مستند های مرتبط با این بنا